Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Να έχεις ή να είσαι;

2 Φεβρουαρίου, Ελλάς.

Ο πολιτισμός του ανθρώπινου πλάσματος ο οποίος έχει αναπτυχθεί έως σήμερα, είναι η εξέλιξη των επιλογών που έκανε ο άνθρωπος προκειμένου να υιοθετήσει εκείνα τα στοιχεία του πολιτισμού τα οποία αντιλαμβανόταν ως χρήσιμα για την επιβίωση και την πρόοδό του, από όσα στοιχεία του πολιτισμού γνώρισε ποτέ, από την εμφάνιση του ανθρώπου στον κόσμο.

Για παράδειγμα, εγκατέλειψε τις θυσίες νεογέννητων ως μη απαραίτητες για την πρόοδό του και ως πράξεις που βρήκε  αντίθετες με την γαλήνη της ψυχής του.

Κράτησε απόψεις που είχε την δυνατότητα να αντιληφθεί μόνον από την εμπειρία του δυστυχώς, όπως για παράδειγμα το ότι ήταν χρήσιμο να διασχίζει τις θάλασσες διότι έβρισκε αγαθά που δεν υπήρχαν στον τόπο του.

Επίσης υιοθέτησε μέρη της κληρονομιάς του πολιτισμού του τα οποία τα ήθη κι οι παραδόσεις του είχαν επιβάλλει ως αλήθειες, κι αυτό είτε πολύ σκόπιμα ή από άγνοια. Όπως για παράδειγμα, το ότι η Γη είναι επίπεδη.

Τρία αίτια τον καθοδήγησαν να λάβει τέτοια στάση...
Διαβάστε περισσότερα

Το σπήλαιο του Πλάτωνα.

2 Φεβρουαρίου 2017, Ελλάς. 

Είναι μέρος του συγγραφικού του έργου, συγκεκριμένα στο έργο του Πολιτεία, 514α έως 521β όπου συνομιλεί ο Σωκράτης με τον Γλαύκωνα.

Πρόκειται για αλληγορία, δηλαδή για μύθο ο οποίος ωστόσο περιγράφει μέρος της πραγματικότητας. Το ότι περιγράφει από τότε, καταστάσεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα, κατηγορηματικά, δηλαδή με τρόπο που δεν επιδέχεται αντίρρησης, ενδύει το έργο και τον μύθο με τον μανδύα του κλασσικού, μάλιστα εξ ορισμού. Άρα διδασκαλία για και κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.

Τι λέει ο αλληγορικός μύθος;

Μερικοί άνθρωποι είναι αλυσοδεμένοι μέσα σε μια σπηλιά...